dimecres, 2 de juliol del 2025

Espai ABJ_Secret Number

 

Avui us porto un joc molt interessant per treballar a l'aula i a casa. A continuació us explico la dinàmica del joc i com ho faig a l'escola. 




Secret Number, d’Átomo Games, és un joc de deducció pensat per desenvolupar el raonament lògic i matemàtic. Els jugadors han de descobrir un número ocult utilitzant pistes progressives.

Com jugar

Cada partida comença amb una col·lecció de cartes numerades disposades sobre la taula i una carta especial que conté diverses pistes lògiques relacionades amb les propietats dels números. A cada partida s’utilitzen 35 cartes numerades (dos nivells: blau i vermell) i 50 cartes de repte amb pistes.

Per començar a jugar, s’escull el nivell (fàcil/blau o complex/vermell) segons la dificultat desitjada, tenint en compte l’edat dels jugadors i el nivell maduratiu. Les pistes poden indicar, per exemple, si el número és parell, si és més gran que un altre, si és múltiple d’una quantitat o si conté certes xifres. Es revela una pista per torn, i els jugadors han d’eliminar les cartes que no compleixin les condicions. A poc a poc, el jugador descarta opcions fins a quedar-se amb una sola carta: el número secret.

L’objectiu és utilitzar la lògica per deduir correctament el número abans que es revelin totes les pistes, desenvolupant així habilitats de pensament crític i matemàtic.



Com aplico Secret Number en grups interactius per fomentar l’aprenentatge dialògic en matemàtiques

Quan treballo amb el meu alumnat a l’aula, utilitzo el joc Secret Number dins la dinàmica de grups interactius, una actuació educativa d’èxit pròpia de les Comunitats d’Aprenentatge. Per a mi, el més important és que l’alumnat aprengui a través del diàleg, i aquest joc m’ho permet precisament: que repassin i comprenguin continguts matemàtics mentre parlen, argumenten i prenen decisions de forma conjunta.

Organitzo la classe en petits grups heterogenis, de 4-6 alumnes, vetllant perquè hi hagi diversitat de nivells i formes de pensar. Cada grup rep les cartes numerades i una carta de repte, que conté diverses pistes per descobrir un número secret. A mesura que revelem les pistes, els animo a conversar entre ells, justificar les seves eleccions i arribar a acords sobre quins números descartar. Jo no els dono la resposta ni dirigeixo l’activitat, sinó que facilito el diàleg, faig preguntes que els facin pensar i m’asseguro que tothom tingui veu.

El que més valoro d’aquesta experiència a l'escola és veure com l’alumnat no només repassa continguts com múltiples, parells i senars o comparacions numèriques, sinó que també aprèn a escoltar, respectar i construir coneixement amb els altres. La presa de decisions en grup es converteix en una part fonamental del procés i reforça la seva autonomia i confiança.

Per treballar-ho a casa em sembla un joc molt complet, ja que ens permet repassar el contingut que s'ha realitzat a l'aula, les partides són més ràpides i entretingudes.



Desitjo que us agradi i jugueu molt! 


dimarts, 22 d’abril del 2025

Sant Jordi 2025_ 🎉 Guia de llibres infantils per aquest Sant Jordi: fem créixer l'amor per la lectura!

 

Bnevolguts i benvolgudes lectores, 

Amb l’arribada de Sant Jordi, els carrers s’omplen de llibres, roses i històries que bateguen a cada pàgina. És una de les festes més especials del nostre calendari, i també una oportunitat d’or per despertar la passió per la lectura entre els més petits de casa.

Fomentar l’hàbit lector en la infància no només estimula la imaginació, el llenguatge i la creativitat, sinó que també ajuda a créixer emocionalment, a entendre el món i a connectar amb els altres. I què millor que aprofitar aquesta diada tan literària per regalar un llibre i començar o continuar aquest viatge màgic?

Per això, he preparat una guia de llibres infantils per a Sant Jordi, pensada per a diferents edats i interessos. Hi trobaràs contes clàssics reinventats, històries plenes de valors, àlbums il·lustrats meravellosos i llibres per als primers lectors.


Recomanacions literàries Diada de Sant Jordi 2025 de IOLANDA GRAU MONTAGUT 


 Recomanacions per escollir un llibre 🕮

  • Per als més petits (0-3 anys): llibres de cartró amb textures, colors i sons per descobrir el plaer de tocar i mirar.

  • Per a primers lectors (4-6 anys): contes curts, amb rimes i il·lustracions grans, ideals per llegir en veu alta junts.

  • Per a lectors en creixement (7-9 anys): històries que ja comencen a tenir més profunditat, personatges entranyables i aventures que enganxen.

  • Per a preadolescents (10-12 anys): novel·les amb misteri, fantasia, humor i realitats amb les quals es poden sentir identificats.



Aquest Sant Jordi, regalem lectura. Regalem moments compartits. I sobretot, fem créixer als nostres infants envoltats de paraules que deixen empremta.

I tu, quin llibre regalaràs aquest any?

dissabte, 8 de març del 2025

Dia de la dona

 Benvolguts i benvolgudes lectors/es , 

avui us presento una petita guia de llibres de coneixement que parlen de dones que han deixat empremta a la nostra història. Aquesta guia està especialment pensada per ser un eix transversal i un recull de llibres per utilitzar en qualsevol moment del curs, amb la finalitat de tenir sempre referents femenins que ens han aportat un llegat important. 



dilluns, 13 de gener del 2025

Espai lector_ Lectometre

 

Benvolguts i benvolgudes, 

avui us porto un petit regal per començar l'any i poder anotar totes les vostres lectures. 


Gaudiu de cada aventura lectora! 


Iolanda 

dissabte, 11 de gener del 2025

Espai lector _ Afuera de Claudia Rueda

 

Bienvenidos de nuevo lectores, hoy os presento un conjunto de tres libros que explican la historia de tres hermanos topos. 

Afuera de Claudia Rueda es un libro encantador que estimula la curiosidad y el asombro de los primeros lectores a través de una historia sencilla pero evocadora. 


En mi opnión, con los primeros lectores el material es sumamente importante. En este caso el material del libro es de excelente calidad. Las páginas, de un grosor adecuado, ofrecen una resistencia ideal para las pequeñas manos de los niños que están empezando a explorar la lectura. Este detalle no solo lo hace más duradero, sino que también facilita que los niños puedan pasar las páginas con facilidad, fomentando su autonomía durante la lectura.

Además, las ilustraciones ocupan un lugar central en la obra. Los dibujos de Claudia Rueda son minimalistas pero expresivos, con una paleta de colores suaves que no abruman, sino que invitan al lector a sumergirse en la historia. El equilibrio entre texto e imagen está perfectamente logrado, haciendo que el libro sea accesible y atractivo para niños pequeños.

La historia es un juego inteligente entre lo que ocurre adentro y lo que sucede afuera. Los pequeños topos quieren descubrir qué les depara su entorno pero su mamá no les ve preparados, aún así consiguen salir de la madriguera y explorar, cada uno desde su perspectiva.  A través de este contraste, el libro invita a los niños a explorar conceptos de espacio y emociones de una manera lúdica, ya que se sienten identificados con los protagonistas. 


Desde mi punto de vista me parece un libro muy adecuado para los más pequeños. 

¡Altamente recomendado para padres, educadores y cualquier persona que desee fomentar la imaginación y la curiosidad en los niños!